CARPATHEX 2011 - A gyakorlat résztvevői


 

A több helyszínen zajló, főként CBRN fenyegetettségre alapozott gyakorlaton a magyar katasztrófavédelem részéről egy 23 fős csapat vesz részt két mentőkutyával. A csapat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálata (PMKMSZ), a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetsége (MMSZ), a Paksi Atomerőmű Létesítményi Tűzoltósága (Atomix Kft.), valamint a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport kijelölt állományából áll.

Magyar mentőcsapat kifejezetten CBRN típusú nemzetközi gyakorlatokon ez idáig még nem vett részt, ám korábban a lengyel városi kutató-mentő csapat ENSZ minősítésében a magyar nemzeti mentőcsapat csapatvezetője, Jackovics Péter pv. őrnagy jelen volt.

A gyakorlat forgatókönyve szerint két vonat ütközik össze, az egyik futball-rajongókat, a másik pedig egy vegyi anyagokat szállító szerelvény. A baleset során keletkező szikra meggyújtja az erdőt, s mivel az idő nagyon száraz, a tűz gyorsan terjed. A későbbiekben több helyszínen is tűz keletkezik, vélhetően gyújtogatás áll a hátterében. Mindeközben a közelben található vegyi gyárban egy nagy hűtőtartály kilyukad, ennek következtében a hűtővíz elönti a szomszédos falut. A hűtőrendszer meghibásodása miatt robbanásveszélyes anyag áramlik szét a vegyi üzemben.

A tervezett gyakorlati elemek végrehajtásához az alábbi nemzetközi segítségnyújtó csapatokra lesz szükség: