Hatósági tevékenység


 

A 2012. október 1-jén hatályba lépett új szervezeti felépítésnek megfelelően minden katasztrófavédelmi igazgatóságon és kirendeltségen megkezdték működésüket az integrált hatósági osztályok.

A hatósági állomány a közigazgatási eljárási, valamint a szakterületi jogszabályok alapján, magas fokú szakmaiság és jogszerűség biztosításával végzi feladatait. Az integrált katasztrófavédelmi hatósági tevékenység szerteágazó jellege miatt a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, a Katasztrófavédelmi Műveleti Labor és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok kijelölt szakemberei is részt vesznek egyes eljárási cselekmények végrehajtásában.

A katasztrófavédelmi hatósági tevékenység középpontjában a megelőzés áll – az egységes iparbiztonsági, a tűzvédelmi és a polgári védelmi szakterületek is alkalmazzák a hatósági eljárási jog teljes eszköztárát a veszélyhelyzetek megelőzése, valamint azok kockázatának lehető legkisebbre csökkentése érdekében.

A megelőzési-hatósági tevékenység kiemelt szerepét mutatja, hogy az elmúlt évben hatályba lépett új és módosított jogszabályok további hatósági hatásköröket biztosítanak:

  • a kéményseprő-ipari és nem rendszeres hulladékszállítási közszolgáltatás felügyelete,
  • az építésügyi hatósági eljárásokban történő részvétel,
  • a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatos katasztrófavédelmi feladatok,
  • veszélyes áruk légi szállításával (ICAO) kapcsolatos feladatok
  • a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskör, valamint
  • a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmével kapcsolatos eljárások.

Szakterületi linkek: