INES Nukleáris Esemény Skála

Atomerőművekben bekövetkezett események nemzetközi skálája

Kategória
Meghatározás Esemény Hatás
0Skála alatti eseményekN/AA biztonság szempontjából nincs jelentoségük
1ÜzemzavarRendellenességA biztonsági intézkedések olyan megszegése, mely még nem jelent kockázatot sem a dolgozókra sem a lakosságra.
2ÜzemzavarÜzemzavarBiztonsági következményei már lehetnek, de a dolgozók járulékos sugárterhelése nem haladja meg az éves dóziskorlátot.
3ÜzemzavarSúlyos üzemzavarA dolgozók sugárterhelése meghaladja a dóziskorlátot, de a legjobban veszélyeztetett lakosság egyedei legfeljebb csak néhány tized mSv dózist kapnak.
4BalesetElsosorban létesítményen belüli hatású balesetIlyen rendkívüli esemény már részleges zónaolvadás következménye. A dolgozók kis részében akut egészségkárosító hatások jelentkeznek, de a legjobban veszélyeztetett lakos legfeljebb néhány mSv sugárterhelést kaphat.
5BalesetTelephelyen kívüli kockázattal járó balesetA reaktorzóna súlyos károsodása következtében a radioaktív izotópok olyan mennyiségben juthatnak ki a környezetbe, ami már veszélyezteti a lakosságot (1014-1015 Bq). Ebben az estben a lakosságra vonatkozó BEIT-eket részlegesen végre kell hajtani.
6BalesetSúlyos balesetAmikor jelentos mennyiségu radioaktív anyag (1015-1016 Bq) kibocsátása során súlyos egészségkárosító következmények jelentkeznek. Ennek megelozésére a balaset-elhárítási intézkedési terveket (BEIT-eket) teljes köruen alkalmazni kell.
7BalesetNagyon súlyos balesetAmikor a reaktortartályban lévo radioaktív anyagok nagy része kijut a környezetbe (>1016 Bq).Ilyen estben fennáll a korai sugársérülés veszélye mind az atomeromuben, mind a közvetlen környezetében. A késoi egészségkárosító, illetve környezeti hatások pedig nagy területen jelentkeznek.