Szervezetünk hírei


Tatán folytatódott a tűzoltóversenyek hagyománya
2018. július 09. 08:14
Tatán folytatódott a tűzoltóversenyek hagyománya A hétvégén, július 6-8. között tartották meg Tatán a IX. Országos Ifjúsági és a VIII. Országos Hagyományos Tűzoltó Versenyt. A rendezvényt a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a tatai önkormányzattal együttműködve, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetséggel közösen szervezte meg. Az Esély Budapest Alapítvány tatai táborában és a Tatai Olimpiai Központban megtartott versenyek szervezésében a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is részt vett.
Az MTSZ szervezésében minden második évben tartanak országos tűzoltóversenyeket a felnőtt önkéntes tűzoltók részére. Az idei megmérettetésre a hazaiak mellett határon túli magyar versenyzők is meghívást kaptak Felvidékről, Székelyföldről és a Vajdaságból.
A hagyományos felnőtt női és férfi tűzoltó versenyen két versenyszámot tartanak: kismotorfecskendő-szerelést, amelynek során a versenyzőknek tűzoltásra alkalmas állapotba kell összeszerelniük a tömlőket és a sugárcsövet, valamint végrehajtaniuk a nyolcszor ötven méteres váltófutást – ez utóbbi résztvevőinek különböző akadályokat kell leküzdeniük a pályán.
 
Az ifjúsági tűzoltó versenyen a szabályok szerint a 10-16 éves korosztályban lány- és fiúcsapatok versenyeznek, de lehetnek vegyes összetételűek is a tíz főből álló egységek között. Az indulók idén is két számban mérték össze tudásukat: akadálypályán és négyszáz méteres váltófutásban. A két versenyszámban elért összetett eredmény alapján került ki a győztes csapat.
 
A verseny ünnepélyes zárásán részt vett Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Vida Dóra, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Michl József, Tata város polgármestere, valamint a megye, a járás és a város kormányhivatalainak képviselői.
 
A megjelenteket Kósa Lajos, és dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter nevében dr. Góra Zoltán köszöntötte. Kósa Lajos beszédében kiemelte a hazai és a határon túli magyarlakta településeken is szolgálatot teljesítő önkéntes tűzoltók munkájának szükségességét. A katasztrófavédelmi főigazgató beszédében kiemelte, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek egyre nagyobb százalékban vesznek részt a vonulások végrehajtásában, tevékenységük 2012 és 2017 között megduplázódott a mentő tűzvédelemben. Köszöntőjét követően a tábornok átadta a Belügyminisztérium által felajánlott különdíjat is.
 
A verseny befejezéseként pedig Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke köszönte meg mind a hazai, mind a határon túli valamennyi csapat részvételét, eredményes szereplését.
 
Az élénk érdeklődéssel övezett versenyeken a következő főbb eredmények születtek:
 
VIII. Országos Hagyományos Tűzoltó Verseny - önkéntes tűzoltó egyesületek női csapatai közötti összetett versenyben:
1. helyezést ért el: Vértessomló ÖTE csapata
2. helyezést ért el: Abasár ÖTP csapata
3. helyezést ért el: Pusztamonostor ÖTE raja
 
A férfi csapatok közötti összetett versenyben:
1. helyezést ért el: Vértessomló ÖTP csapata
2. helyezést ért el: Tótkomlós ÖTE csapata
3. helyezést ért el: Abasár ÖTE csapata
 
A IX. Országos Ifjúsági Tűzoltó Verseny vándorserlege lány és fiú kategóriában is a pázmándi önkéntes tűzoltó egyesülethez került.
 
A viadalok további, részletes eredményei a Magyar Tűzoltó Szövetség honlapján olvashatók:
http://www.tuzoltoszovetseg.hu/hirek
Fotó: Sermesic Zoltán - MTSZ

Kapcsolódó képek:
Tatán folytatódott a tűzoltóversenyek hagyománya Tatán folytatódott a tűzoltóversenyek hagyománya Tatán folytatódott a tűzoltóversenyek hagyománya
További képek a galériában