Szervezetünk hírei


A katasztrófavédelem ismét népszerű volt a Nagy Sportágválasztón
2018. szeptember 14. 13:30
A katasztrófavédelem ismét népszerű volt a Nagy Sportágválasztón A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság immár visszatérő vendég a szeptember 14-én kezdődött huszonharmadik Nagy Sportágválasztón. A szervezetet az eseményen az Országos Tűzmegelőzési Bizottság képviseli, a bizottság két napon keresztül füstsátorral, tálcatűz oltásával, tűzoltó akadálypályával hevíti fel a gyerekek hangulatát, ezen kívül tűzmegelőzéssel foglalkozó ismertető kisfilmekkel, szóróanyagokkal, kvízjátékokkal várja az érdeklődőket a Merkapt Sportközpontban.
Több ezer gyerek, száznégy sportág képviselői, olimpikonok és elhivatott emberek, érdekes feladatok, izgalmas vetélkedők várták szeptember 14-én egész nap azokat, akik most választották ki azt a sportágat, amelynek a továbbiakban hódolni szeretnének. Már a hivatalos megnyitó előtt hosszú sorok kígyóztak a katasztrófavédelem sátrai előtt, ahol a gyerekek egyebek között megismerhették a rejtelmes füstsátrat, tűzoltónak öltözve tálcatüzet olthattak, kipróbálhatták a TFA versenyeken használt több mint tízkilós kalapácsot, cipelhették a sérültet imitáló bábut, és végigküzdhették magukat egy nehéz akadálypályán is. A bátortalanabbak a katasztrófavédelmi kvíz kitöltésével szerezhettek érdemeket, és egy piros lufit is, amelyen jól látható volt a 112-es segélyhívó szám.
 
A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kívánt minden aktív és leendő sportolónak kitartást és erőt, majd a színpadra vonultak azok a sportkiválóságok, akik példát mutathatnak mindebből a fiatalabb generációnak.
 
Az idei, huszonharmadik Nagy Sportágválasztón az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szélesebb körben mutatta meg, hogy milyen sporttevékenységeket is végeznek a tűzoltók. Ilyen például az országos tűzoltósport-verseny, ahol négy versenyszámban kell bizonyítani, 100 méteres akadályfutásban, horoglétramászásban, 4x100 méteres váltóversenyben és kismotorfecskendő-szerelésben. Egy másik megméretés, a TFA (Toughest Firefighter Alive – Legerősebb Tűzoltó) verseny kulisszatitkai is feltárultak a katasztrófavédelem standjánál. A tűzoltó erőpróba kicsinyített változata ugyancsak népszerű volt az iskolások körében.
 
Mint ahogy népszerűek voltak a főváros hivatásos tűzoltói is, akik fáradhatatlanul kísérték végig a gyerekeket az akadályokon. A katasztrófavédelem tűzoltósági szakterületének munkatársai készséggel válaszoltak valamennyi felmerülő kérdésre, amelyekből úgy tűnt, sosem fogynak ki a gyerekek.
 
Fotó: S. Tóth Anikó tű. százados - BM OKF

Kapcsolódó képek:
A katasztrófavédelem ismét népszerű volt a Nagy Sportágválasztón A katasztrófavédelem ismét népszerű volt a Nagy Sportágválasztón A katasztrófavédelem ismét népszerű volt a Nagy Sportágválasztón
További képek a galériában