Szervezetünk hírei


Aktualitások a Kirendeltségvezetők Fórumán
2019. február 06. 15:53
Aktualitások a Kirendeltségvezetők Fórumán  Az ülésen a katasztrófavédelem egyes szakterületeinek képviselői osztották meg az elmúlt évben szerzett tapasztalataikat. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartott rendezvényen az elemzések és esettanulmányok mellett az aktuális kérdések, a további feladatok és a várható változások is napirendre kerültek.
A fórumot dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató nyitotta meg, majd dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő tartott előadást. A tábornok bemutatta, miként erősíti egymást az önkéntes, önkormányzati, létesítményi és hivatásos állomány, milyen szabályzók változtatásával erősítették a beavatkozói állomány felkészülését, majd arról beszélt, hogy az elméleti képzés milyen módszertani ismeretekkel párosul, és ezek miként hasznosulnak a mentő tűzvédelmi tevékenység során.
 
Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetét vázolta fel. Mint elmondta, a hazai gyakorlat európai szintű, alapos és megbízható. Emlékeztetett arra, hogy a kockázati tényezők figyelembevételekor, azok elemzésekor minden hozzáértő szakember véleménye, tudása fontos, ez az együttműködés túlmutat a szervezet határain. A kockázati elemek meghatározáskor egyebek között számít az árvízi fenyegetettség, az épített környezet, az éghajlat, a járványügyi helyzet, vagyis számos olyan körülmény, amelyek vizsgálata külső szakértőkkel együtt történik. 
 
Érces Ferenc tű. ezredes, megelőzési és engedélyezési szolgálatvezető a pirotechnikai termékek átmeneti tárolását és forgalmazását célzó ellenőrzések, valamint a karácsonyi vásárok és bevásárlóközpontok tűzvédelmi ellenőrzésének tapasztalatairól számolt be. Mint elmondta, a feltárt kisebb hiányosságok gyorsan orvosolhatóak voltak, az ellenőrzések célja minden esetben az emberek biztonságának garantálása volt. 
 
A fórumon Kovács Miklós Bonifác tű. alezredes, megbízott országos iparbiztonsági főfelügyelő a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos feladatok aktualitásait ismertette. Vagner Ferenc tű. alezredes, osztályvezető pedig a mobil ellenőrzések hasznosítható tapasztalatait elemezte olyan példák mentén, amelyek a továbbiakban jól illeszthetőek a képzésekbe és gyakorlatokba.
 
A fórum aktuális kérdések felvetésével és megválaszolásával zárult.
 

Kapcsolódó képek:
Aktualitások a Kirendeltségvezetők Fórumán  Aktualitások a Kirendeltségvezetők Fórumán  Aktualitások a Kirendeltségvezetők Fórumán
További képek a galériában