Szervezetünk hírei


Nemzetközi felkészülési programban a katasztrófavédelem
2019. február 07. 17:01
Nemzetközi felkészülési programban a katasztrófavédelem A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság döntése értelmében tömeges mentési és sérültellátási gyakorlat előkészületei kezdődtek meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetésével.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a hazánk területén előforduló, tömeges személyi sérüléssel járó káreseményeket az arra hivatott szervezetek hatékonyan tudják kezelni. A téma kapcsán még 2016-ban, a varsói csúcstalálkozón meghatározták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) állam és kormányfői a polgári felkészültséggel kapcsolatos alapkövetelményeket.
 
A hét alapkövetelmény a következő területekhez kapcsolódik: a kormányzat folytonosságához, az energetika rendszeréhez, a tömegek kontrollált mozgásához, az élelmezéshez és vízellátáshoz, a tömeges sérültellátáshoz, a polgári kommunikációs rendszerekhez, valamint a közlekedéshez.
 
A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság tavaly őszi ülésén határozatot hozott a tömeges sérültellátás alapkövetelményéhez kapcsolódó feladatokról, amelynek keretében 2020 végéig szakmai konferencia, törzsvezetési gyakorlat és a felkészülés zárásaként, országos tömeges mentési és sérültellátási gyakorlat lesz.
 
A felsorolt feladatok előkészítése érdekében a tárcaközi bizottság döntése alapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetésével Központi Előkészítő Bizottság alakult. Az alakuló ülésre meghívott ágazgatok és országos hatáskörű szervek képviselői megvitatták a bizottság alelnöki és albizottsági rendszerét, munkamódszerét, valamint döntöttek annak kibővítéséről, és a következő ülés idejéről. Ennek házigazdája az Innovációs és Technológiai Minisztérium lesz.
 
Fotó: BM OKF OPVF

Kapcsolódó képek:
Nemzetközi felkészülési programban a katasztrófavédelem Nemzetközi felkészülési programban a katasztrófavédelem Nemzetközi felkészülési programban a katasztrófavédelem