Szervezetünk hírei


Sikeresen vizsgáztak a leendő ellenőrök
2019. március 13. 08:26
Sikeresen vizsgáztak a leendő ellenőrök Március 12-én vizsgázott le az a huszonöt katasztrófavédelmi szakember, aki február 18-án kezdte meg a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésével kapcsolatos képzést. Az írásbeli és szóbeli vizsgának a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adott otthont.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok által delegált kollégák elméleti képzése február 18-án kezdődött. Az első héten a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ iparbiztonsági szakemberei tartottak előadásokat a hatályos jogszabályi előírások értelmezéséről és alkalmazásáról, a második héten pedig külső előadók bevonásával gyakorlatközpontú előadások keretében ismertették meg a hallgatóságot az eddigi ellenőrzések tapasztalataival.
 
A képzés zárónapján, február 24-én a szakemberek egy három helyszínen zajló szituációs gyakorlaton bővíthették tovább az elméleti oktatás során elsajátított ismereteiket: a hallgatók négy csoportban teljes értékű katasztrófavédelmi hatósági ellenőrzést hajtottak végre, majd a feladatok végeztével ismertették a kontroll során feltárt hiányosságokat. Minden feladatot közösen értékeltek a résztvevők és a gyakorlatot vezető oktatók.
 
A március 12-én, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartott vizsgán a vizsgabizottság elnöke Kozma Sándor tű. ezredes, a veszélyes szállítmányok főosztály vezetője volt, a bizottságban pedig Zólyomi Ildikó tű. százados, a főosztály munkatársa, Antal Ferenc tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjának tanára, valamint az oktatási központ tanulmányi osztályát képviselő Tóthné Orbán Judit tű. százados foglalt helyet.
 
A vizsga két részből állt, a hallgatók először írásban adtak számot tudásukról: előbb egy harminc kérdésből álló tesztet töltöttek ki, majd három esettanulmányt dolgoztak fel a hatósági ellenőrzés szemszögéből. Minderre százhúsz perc állt a rendelkezésükre. A vizsga második részében az előre meghatározott szóbeli tételek közül húztak, és tizenöt perces felkészülés után ugyanennyi idejük volt a válaszadásra. A vizsga végeztével szakemberek átvehették a vizsgabizottság elnökétől a tanfolyam sikeres elvégzéséről szóló bizonyítványt.
 
Az elmúlt évek során a katasztrófavédelem több mint háromszázötven munkatársa, illetve a Magyar Honvédség három tagja vett részt képzésen, és tett sikeres veszélyes áru közúti szállításának ellenőrzésére feljogosító vizsgát. A szakszerű hatósági munka érdekében a tanfolyami képzések folytatódnak.
 
 
Fotó: Bokros Bence tűzoltó százados - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Sikeresen vizsgáztak a leendő ellenőrök Sikeresen vizsgáztak a leendő ellenőrök Sikeresen vizsgáztak a leendő ellenőrök