Szervezetünk hírei


Tagállami tanácskozás az unió polgári védelmi mechanizmusáról
2019. április 11. 14:34
Tagállami tanácskozás az unió polgári védelmi mechanizmusáról Bukarestben, a román parlamentben tartották meg április 9-10-én az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusában résztvevő tagállamok katasztrófavédelmi főigazgatóinak negyvenkettedik találkozóját. A kétnapos tanácskozás középpontjában a márciusban hatályba lépett módosító szabályozás és végrehajtás főbb elemei, köztük a megújított reagálóképesség, a „rescEU” kérdései, valamint a tagállami katasztrófakockázati jelentések összegzése, illetve az uniós képzési rendszer és tudáshálózat álltak.
A találkozón a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes és dr. Becze Réka tűzoltó alezredes, a nemzetközi főosztály helyettes vezetője képviselte. A tábornok hozzászólásában kiemelte, hogy egyre fontosabbá válik az integrált megközelítés jelentősége. A polgári védelem területén is együttesen kell vizsgálni a kritikus infrastruktúrák védelmét és a hibrid fenyegetettség, valamint a ritkán bekövetkező, de kiemelkedő hatással bíró (HILP) és a további kockázatokra fejlesztett ellenálló-képesség (reziliencia) elemeit.
 
Az ülés második napján a tanácskozás résztvevői megvitatták az erdőtüzekkel kapcsolatos felkészültség helyzetét, majd az Európai Bizottság képviselői beszámoltak a mediterrán térségben folytatott tevékenységről. Végül a soron következő finn elnökség mutatkozott be polgári védelmi programjával, amelynek célkitűzései között a változó európai kockázatokra való tekintettel az ellenálló-képesség, az ágazatközi együttműködés, valamint a kritikus infrastruktúrák védelme és a gazdasági szereplők együttműködésének kérdései is szerepelnek.
Fotó: dr. Becze Réka tűzoltó alezredes

Kapcsolódó képek:
Tagállami tanácskozás az unió polgári védelmi mechanizmusáról