Szervezetünk hírei


Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció volt az ország közútjain
2019. április 15. 09:29
Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció volt az ország közútjain A korábbi évekhez hasonlóan idén tavasszal is országos közúti (ADR) ellenőrzési akciót tartott a katasztrófavédelem a társszervek területi és helyi szerveinek részvételével. A DISASTER 2019 ADR I. elnevezésű háromnapos ellenőrzéssorozatra április 9. és 11. között került sor.
Az akció elsődleges célja ezúttal is az illegális, rejtett nemzetközi és belföldi közúti veszélyes szállítmányok felderítése, a szabálytalan, ezért kockázatot jelentő veszélyes áruk kiszűrése, ezzel a közúti közlekedés biztonságának növelése volt.
 
Az ellenőrzéssorozat 2019. április 9-én egy központilag végrehajtott rádiópróbával indult és országszerte csaknem 130 ellenőrzési helyszínen egyszerre zajlott, 357 katasztrófavédelmi szakember részvételével. Az akcióban mozgó katasztrófavédelmi ellenőri csoportok is részt vettek.
 
A három nap során összesen 3847 közúti járművet ellenőriztek, ezek közül 884 jármű szállított az ADR hatálya alá tartozó veszélyes árut. Az ellenőrök 80 veszélyes árut szállító közúti járműnél összesen 147 szabálytalanságot tártak fel. A szabálytalanság jellege miatt 25 esetben a járművet feltartóztatták, 17 szabálytalanság pedig olyan kockázatot jelentett, hogy azonnali intézkedésre volt szükség. Huszonnégy esetben még a helyszínen kiadták a hatósági határozatot.
 
A hatósági szakemberek jellemzően azzal találkoztak, hogy a rakományt nem megfelelően rögzítették, hibásan töltötték ki a fuvarokmányt, illetve hiányzott az írásbeli utasítás, valamint a tűzoltókészülék. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen vizsgálták a nem jelölt (nem az ADR hatálya alá tartozó) járműveket is, 19 esetben tapasztaltak tűzoltókészülékkel kapcsolatos szabálytalanságot. Az ellenőrzött közúti járművek összesen több mint 8 ezer tonna, és majdnem 600 ezer liter veszélyes árut szállítottak.
 
A katasztrófavédelem minden évben tart a mostanihoz hasonló összehangolt ellenőrzési akciókat, amelyek  a közúti veszélyesáru-szállítás biztonságának növelését célozzák.
 
Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok MKI, Tolna MKI

Kapcsolódó képek:
Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció volt az ország közútjain Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció volt az ország közútjain Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció volt az ország közútjain