KEHOP 1.6.0-15-2016-00018 - Projekt bemutatása


A projekt elsődleges célja a logisztikai koncepcióhoz kapcsolódóan a katasztrófavédelem raktárkapacitásának növelése a szervezet központi raktárbázisának területén, amely lehetővé teszi a klímaváltozásból adódó, nagy kiterjedésű, hosszan elhúzódó káresemények (például villámárvíz, árvíz, erdő- és bozóttüzek) felszámolásához, elhárításához szükséges anyagok és eszközök gyors helyszínre juttatását. Ennek keretében a tervek szerint egy 44x18 méteres, hatméteres belmagasságú, fűthető csarnok épül, a meglévő infrastruktúra elemek korszerűsítésére, kiváltására, illetve a tároló helyek növelése érdekében.

A tervek alapján a felépítendő csarnokban kapnak helyet a mobilgát-készletek dunai védekezési vonalra telepítendő elemei, valamint a központi polgári védelmi mentőegységek anyagi-technikai készletei, valamint személyi védőfelszerelései.

A projekt megvalósulása révén a központi logisztikai szervezet új csarnokban koncentrálhatja a jelenleg széttagoltan tárolt készleteit, így megvalósítható lesz a hatékony, korszerű raktári tárolás. Ezáltal az új raktárcsarnokban összevontan tárolt készletek lehetővé teszik a központi szervek által történő gyorsabb reagálást is – a műveletek logisztikai támogatásának megkezdési ideje legalább két műveleti órával lerövidül. A jelenlegi infrastruktúra kiváltásával a készletek széttagoltságának megszüntetésével felszabadíthatóak lennének olyan szállítási kapacitások is, amelyek egyéb helyszíneken gyorsíthatják a reagálást a műveletek terén.

Általános cél, hogy az új katasztrófavédelmi ingatlan kialakítása járuljon hozzá a lakosság élet- és vagyonbiztonságának növekedéséhez. Ennek elérése a felkészültség, és a válaszadási képesség erősítése, valamint megfelelő kockázatkezelési megoldások alkalmazásával történhet. A beruházás célja a reagáló képesség javítása, illetve a tárolási kapacitások révén operatívabb beavatkozási képesség biztosítása. Ezáltal növelhető a katasztrófavédelmi intézményrendszer hatékonysága, csökkenthető a bekövetkező kár mértéke és összességében nő a lakosság személy- és vagyonbiztonsága.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00018 azonosítószámú projekt támogatási összege 155 millió forint.

Projekt azonosítóKEHOP 1.6.0-15-2016-00018
Projekt címeLogisztikai raktárcsarnok építése
Kedvezményezett neveBelügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Támogatási összeg 155 000 000
Támogatási intenzitás (%)100
A projekt tervezett fizikai befejezése2019.08.31.