Tegnap történt


Súlyos balesetek az M1-es autópályán

2019. április 25. 09:18

Négyes karambol történt szerdán délben az M1-es autópályán Győr közelében, a balesetben egy ember életét vesztette. A baleset másik sérültjét a győri hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével mentették ki a roncsokból. Nem sokkal később a megyeszékhely tűzoltói szintén a sztrádára vonultak: a töltéstavai szakaszon egy kamion és egy autómentő ütközött össze. Az autómentő sofőrjét a tűzoltók vágták ki a jármű fülkéjéből, majd a mentők kórházba szállították.

Tegnap összesen 164 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 48 tűzesetet és a 78 műszaki mentést összesen 169 hivatásos, 21 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 13 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 33 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Négy jármű ütközött össze az M1-es autópálya 125-ös kilométerszelvényénél, Győr térségében tegnap délben. A határ felé vezető oldalon történt balesetnél a győri hivatásos tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével mentettek ki a roncsok közül és átadták a mentőszolgálatnak, valamint áramtalanították a járműveket. A karambolban egy ember életét vesztette. A sztráda érintett szakaszát a műszaki mentés és a helyszínelés idejére lezárták. Valamivel később, szintén az M1-es autópályán, a 112-es kilométerszelvényénél, Töltéstava térségében egy kamionnak ütközött egy autómentő a Hegyeshalom felé vezető irányban. Az autómentő vezetője a fülkébe szorult, a győri hivatásos tűzoltók szabadították ki és átadták a mentőszolgálatnak. A baleset miatt a beavatkozás idejére lezárták az érintett útszakaszt.
 
Két baleset is történt tegnap a HÉV vonalán. Délután egy busz ütközött a szerelvénnyel Csömörön, a Major úton. A balesethez a budapesti hivatásos és a csömöri önkéntes tűzoltókat riasztották. A tűzoltók áramtalanították a buszt, amelyen hárman megsérültek – őket a mentők ellátták. A HÉV alá került egy ember szerdán késő este a tizenhatodik kerületben, a Veres Péter és a Batsányi János út sarkán. A fővárosi hivatásos tűzoltók a szerelvényt megemelve mentették ki a jármű alól a sérültet, majd átadták a mentőknek.
 
Egy cserepes virágot szállító kisteherautó és egy személykocsi karambolozott a Szentkirály és Kecskemét közötti útszakaszon szerda délután. A balesetben egy ember megsérült. A tiszakécskei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, megszüntették a forgalmi akadályt, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Motorkerékpár és személyautó ütközött össze szerdán kora délután Szeged belvárosában, a Dankó Pista utcában. A szegedi tűzoltók megszüntették az üzemanyag szivárgását, majd biztosították a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig. A balesetben egy ember megsérült.
 
Két személyautó és egy kamion ütközött össze Egerben, a Mátyás király úton, a Liszt Ferenc utca közelében szerdán kora este. A balesetben egy ember könnyebben megsérült. A városi hivatásos tűzoltók áramtalanították a forgalmi akadályt okozó járműveket.
 
Létraszerrel mentettek le egy beteget egy társasház kilencedik emeleti lakásából tegnap délután Székesfehérváron. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói az épület előtt telepítették meg a magasból mentő szert, majd az erkélyen át a létra kosarára szerelt mentőágyon hozták le az eszméletlen állapotban lévő beteget.
 
Nem tudott ajtót nyitni a mentőknek egy sérült lakó tegnap délután Kőszegen, a Munkácsy Mihály utcában. A városi önkormányzati tűzoltók az ablakon keresztül jutottak be a lakásba, majd beengedték a mentőszolgálat munkatársait.
 
Három gépkocsi ütközött össze tegnap délután Budapesten, a Gubacsi hídon. A balesetben senki nem sérült meg. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, amelyek miatt forgalmi akadály volt az érintett útszakaszon.
 
Csütörtök hajnalban két személyautó ütközött össze Zalaegerszeg külterületén, 74-es főút 47-es kilométerénél. A járműveket a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók áramtalanították és eltávolították az útra folyt olajat is. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Kigyulladt egy családi házzal egybeépített, hetven négyzetméteres autószerelő műhely szerdán délután Gombán, a Jókai Mór utcában. A monori és a nagykátai hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a műhely a benne lévő gépkocsival együtt teljes egészében égett. A rajok eloltották el a lángokat, megakadályozták a tűz továbbterjedését. Az egységek az égő műhelyből kivittek két, hegesztéshez használt, a hőtől felhevült ipari gázpalackot, ezeket hűteni kezdték, ennek ellenére az egyik palackban már elindult a kémiai folyamat, ezért azt a rendőrség mesterlövészei hatástalanították. A tűzeset során egy ember súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították. A műhely teljesen kiégett, a tűz a főépületre nem terjedt át. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit.
 
Kigyulladt egy családi ház villanyórája szerdán a kora reggeli órákban Vácon, az Árpád úton. A tűz keletkezésekor az épületben nem tartózkodott senki, sérülés nem történt. A városi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. A tűzoltást követően az egységek átvizsgálták és átszellőztették az ingatlant.
 
Két hektáron égett a vágástéri hulladék, a gaz, az avar Csepreg és Acsád határában szerdán délután. Mire a szombathelyi, sárvári hivatásos, csepregi önkormányzati valamint horvátzsidányi önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lángok egy erdőterületre is átterjedtek. Az oltást a Vas megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltók munkáját az erős szél nehezítette. Az egységek négy vízsugárral körbehatárolták, majd kéziszerszámok segítségével eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Mintegy három hektáron égett foltokban a nádas Somogyszil közelében tegnap délután. A tüzet a dombóvári hivatásos tűzoltók fékezték meg.
 
Kigyulladt az aljnövényzet szerda éjszaka Tiszaburán, a Dankó Pista utcában. Az abádszalóki önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Kéthektárnyi terület égett le, az eset során nem sérült meg senki és anyagi kár sem keletkezett.
 
Püspökladány és Kaba között a vasúti töltés mellett kétszáz négyzetméteren égett az avar szerda délben. A püspökladányi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Késő este Hosszúpályiban, a Homoktelepen egy kilométer hosszan foltokban a száraz gaz és cserjés kapott lángra. A létavértesi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.
 
Farakás lángolt szerdán délután Mórahalom külterületén. A ruzsai hivatásos és a mórahalmi önkéntes tűzoltók végezték el a beavatkozást, a tűzesetben senki sem sérült meg.
 
Gázvezetékbe vágott egy munkagép tegnap délelőtt Monoron, az Ady Endre utcában. A megvágott vezetékből szivárgott a gáz, ezért a monori hivatásos tűzoltók az utcát ötvenméteres körzetben lezárták, majd a gázművek munkatársainak kiérkezéséig biztosították a helyszínt. A szolgáltató szakemberei a sérült kiszakaszolták vezetéket, ezzel megszüntették a kiáramlást, majd gondoskodtak a végleges javításáról.
 
Fűnyírás közben vágták el a gázcsonkot szerdán délután Tompaládonyban, az Ifjúság utcában. A sárvári hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, míg a gázszolgáltató szakemberei meg nem érkeztek. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A szakemberek a gázcső leszorításával megszüntették a gázömlést.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében szerdán százhatvanhat felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során száznyolcvankilenc szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök négy hatósági felhívást és három kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak hat bírságot.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap százhuszonöt ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei szerdán kilenc üzemazonosítást végeztek, szabálytalanságot nem találtak. Két veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, egy szabálytalanságra bukkantak. 
 
Tegnap közúton ötvenhárom járművet ellenőriztek, tíz tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek két szabálytalanságot találtak és három helyszíni intézkedést tettek. Nyolc ADR-telephelyi ellenőrzés is volt szerdán, egy szabálytalanságra derült fény. Tegnap száznegyvenegy vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, közülük nyolcvan tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek egy szabálytalanságot találtak és egy helyszíni intézkedést tettek. A katasztrófavédelem szerdán kilenc vízi járművet ellenőrzött, öt tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, nem találtak szabálytalanságot. A szakemberek tegnap két légi járművet is ellenőriztek, egy az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.