Tegnap történt


Kilenc sérült egy Veszprém megyei balesetben

2019. június 26. 11:11

Egy kisbusz rohant kerítésnek Csabrendeken, valamennyi utasa megsérült, ketten súlyosan. Az M3-as sztrádán Görbeháza közelében egy üzemanyagot szállító jármű és egy kisteherautó karambolozott, utóbbi sofőrjét mentőhelikopter szállította kórházba.

Tegnap összesen 209 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 42 tűzesetet és a 97 műszaki mentést összesen 241 hivatásos, 30 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 66 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Kerítésnek hajtott egy kisbusz tegnap Csabrendeken, a Kinizsi és a Hunyadi utca kereszteződésénél. A járművet mintegy két méter mélyen egy támfal tartotta meg. A sümegi önkormányzati és a csabrendeki önkéntes tűzoltók vonultak a balesethez. A kisbuszban kilencen utaztak, ketten súlyos, heten könnyebb sérüléseket szenvedtek, őket a mentők ellátták. A tűzoltók áramtalanították a járművet és segítettek a mentőknek. A kocsit munkagépek segítségével emelték le a kerítésről.
 
Letért a 22-es főútról és az árokba hajtott egy kisbusz tegnap Salgótarján külterületén, Csókás településrészen. Az esethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltói és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult. Az egység kiérkezése előtt a jármű négy utasát a mentők kiemelték. A tűzoltók áramtalanították a kisbuszt és biztosították a helyszínt.
 
Összeütközött két személygépkocsi kedden reggel Nyírtelken, az Ady Endre utcában. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat. A mentők két embert szállítottak kórházba.
 
Balesethez riasztották tegnap délután a hajdúnánási hivatásos tűzoltókat az M3-as autópályára, Görbeháza közelébe. Egy üzemanyagot szállító kamion ütközött össze egy kisteherautóval. A kamion tartálya nem sérült meg, a veszélyes anyag szállítása miatt azonban a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre vonult. A kamion vezetője nem sérült meg, a kisteherautó sofőrje azonban beszorult az összeroncsolódott fülkébe, őt a hajdúnánási hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A balesethez mentőhelikopter is érkezett, emiatt a rendőrség ideiglenesen lezárta az autópálya Budapest felé vezető oldalának érintett szakaszát.
 
Elgázolt egy embert egy személyvonat tegnap reggel a Debrecen és Józsa közötti vasúti vonalon. A debreceni hivatásos tűzoltók érkeztek ki elsőként a helyszínre, ők tartották életben a sérültet, míg a mentők meg nem érkeztek. A férfi ezután kórházba került. A vonaton húszan utaztak, senki nem sérült meg, értük mentesítő busz érkezett.
 
Egy tréleren személyautót szállító kisbusz és egy kisteherautó ütközött össze kedden reggel az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszán. Az Óbarok közelében történt balesetben a tréler leakadt, és a rajta lévő gépkocsi a tetejére borult. A kisteherautó a belső, a kisbusz a külső szalagkorlátnak ütközött. A bicskei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, a felborult autót kerekeire állították és segítettek feltolni egy másik trélerre. A mentők a kisbuszból egy sérültet kórházba szállítottak.
 
Egy motorkerékpár és egy autó karambolozott tegnap késő este Budapesten, a tizenegyedik kerületi Október huszonharmadika utcában, a bevásárlóközponttal szemben. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a motorkerékpárt és felitatták a kifolyt hajtóanyagot. A mentők egy embert kórházba szállítottak. 
 
Szalagkorlátnak hajtott egy autó tegnap délben Budapesten, a Gyömrői úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a sérült korlátdarabot is eltávolították. A mentők egy embert kórházba szállítottak.
 
Vasúti sínekre borult egy személykocsi tegnap délelőtt Jászkisér külterületén. Az autó letért az útról, majd az árkon keresztül a vasúti töltésen, az oldalára borulva állt meg, és így akadályozta a vonatközlekedést. A helyi önkormányzati tűzoltók kézi erővel kerekeire állították a járművet, letolták a sínekről, majd áramtalanították. A gépkocsi sofőrjét a mentők könnyű sérülésekkel szállították kórházba. A vasúti töltés a baleset során nem károsodott.
 
Elhagyta az úttestet, majd az árokba csapódott és az oldalára borulva állt meg egy kisteherautó a Körmend és Egyházasrádóc közötti úton kedden délután. A balesetben nem sérült meg senki. A körmendi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd kerekeire állították azt.
 
Jánkmajtison utánfutós kisteherautó hajtott árokba. A műszaki mentést a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók végezték, áramtalanították a járművet, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
Szegeden, az Etelka soron fának rohant egy autó tegnap délután. A műszaki mentést a szegedi hivatásos tűzoltók végezték el.
 
Munkagép szakított át egy száz milliméter átmérőjű gázvezetéket kedden délután Tiszaigaron, a Petőfi úton. A gázömlés miatt a tiszafüredi hivatásos tűzoltók száz méteres körzetből kimenekítették az ott élőket – három házból öt embernek kellett elhagynia otthonát. A tűzoltók az érintett ingatlanokat áramtalanították. A gázvezeték kiszakaszolását követően mindenki hazatérhetett. Sérülés nem történt.
 
Kedden délután bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy zalaegerszegi lakásban a Bíró Márton utcában. A helyi hivatásos tűzoltók és a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mérései nagyon kis koncentrációjú mérgező gázt mutattak ki a levegőben. A gázszolgáltató szakemberei megtiltották a gázbojler további használatát. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Tegnap délelőtt Pécsen egy kétszintes családi ház emeleti mosdójában tűz keletkezett. A helyiségben – mely egyben padlásfeljáróként is szolgál – a polcokon tisztítószerek, ruhadarabok is lángra kaptak. A tűz átterjedt a padlásfeljáró ajtóra, majd a tetőtérben egy gerendát is érintett, továbbá a körülötte lévő, összepakolt holmikat. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a házat, elzárták a gázt és eloltották a tüzet. Ezt követően átszellőztették és hőkamerával átvizsgálták a tetőteret. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Egy fészer tetőszerkezete kapott lángra kedden délután Egerben, a Telepi úton. A városi hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak az esethez, a tulajdonos még azelőtt megszüntette a lángolást, hogy a rajok megérkeztek volna. A lánglovagok az utómunkálatok során megbontották a tetőt és eloltották az izzó, parázsló részeket. A tűzben senki sem sérült meg.
 
Egy melléképület égett teljes terjedelmében Baján, a Tóth Kálmán utcában kedden délután. A bajai hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Kedden délelőtt Szegeden, a Göndör soron egy garázs tetőszerkezetének a szigetelése égett. A városi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt elfojtották a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.
 
Teljes terjedelmében égett egy autó motortere Siófokon, a Vak Bottyán utcában, egy műhelyben. A tüzet a város hivatásos tűzoltói oltották el. Az épületből három gázpalackot kivittek, ezeket hőkamerával át is vizsgálták, de egyiket sem érte hőhatás. A műhelyben öten dolgoztak, mindenki időben el tudta hagyni az épületet, sérülés nem történt.
 
Kedden délután több száz négyzetméteren kapott lángra a kommunális szemét Jánossomorja külterületén, a hulladéklerakónál. Mosonmagyaróvárról, Lébényről, Csornáról, Győrből és Pápáról hivatásos, Jánossomorjáról, Mosonszolnokról és Mosonszentmiklósról önkéntes tűzoltókat riasztották a helyszínre. Az erősen vízhiányos terület miatt vízszállítók is dolgoztak, valamint egy emelőről is oltották a több mint húszméteres kupacot. A Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a tűzoltók közös erővel, több oldalról támadva, öt vízsugárral, egy vízágyúval és két erőgép segítségével az esti órákra körülhatárolták a tüzet. A munkálatokban több mint negyven tűzoltó vett részt.  A késő éjszakai órákban egy egység a helyszínen maradt, hogy megakadályozza a füstölgő kupac visszagyulladását. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a tűz környezetében, nem mértek egészségre káros értéket. Szerda reggel erőgépekkel még szétbontották a szemétkupacot és folytatták a munkálatokat. 
 
Háromszáz négyzetméteren égett a trágyadepó Tormásliget közelében tegnap délután. A tűz egy pulykaistálló közvetlen közelében volt. Az esethez a szombathelyi hivatásos és a csepregi önkormányzati tűzoltókat riasztották. Az egységek négy vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A munkálatokat egy munkagép is segítette, amely átforgatta a depót, hogy a tűzoltók hozzáférjenek a még izzó részekhez. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Összehordott növényi hulladék égett Zalalövőn, a Fenyő utcában kedden az esti órákban. A körmendi hivatásos és a zalalövői önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet.
 
Nagyhalászban lakóházak kertjében, Kemecsén az út mellett égett a száraz fű. Az ibrányi önkormányzati és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet.
 
Reptetés közben akadt bele egy légvezetékbe Anata, egy öthónapos, nagytestű papagáj reptető zsinórja Budapesten, a tizenegyedik kerületi Kondorfa utcában kedden délután. A pórul járt szárnyashoz a kerületi tűzoltók segítségét kérték, akik a felcsavarodott zsinórt kioldozták, ezzel a madár kiszabadult. A házi kedvencnek az ijedtségen kívül nem esett baja.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden kétszázötvenhárom felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százhetvenkilenc szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök négy hatósági felhívást és hét kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak öt bírságot.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap kilencvenkilenc ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei kedden öt üzemazonosítást végeztek, szabálytalanságot nem találtak. Három veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, minden rendben volt. Egy esetben supervisori ellenőrzést is tartottak, mindent rendben találtak.  
 
Tegnap közúton kétszáznegyvenhat járművet ellenőriztek, hetvenkettő tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá. A szakemberek hét szabálytalanságot találtak és tíz helyszíni intézkedést tettek. Öt ADR-telephelyi ellenőrzés is volt kedden, egy szabálytalanságra derült fény, a szakemberek egy helyszíni intézkedést tettek. Tegnap háromszázharminchét vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, száznyolcvannyolc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, tizennyolc szabálytalanságot találtak, egy helyszíni intézkedést tettek. Három RID-telephelyi ellenőrzést is tartottak kedden, szabálytalanságot nem tártak fel. A katasztrófavédelem kedden hét vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságot nem találtak. Tegnap négy légi járművet is ellenőriztek a szakemberek, mind az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, mindent rendben találtak.