Tegnap történt


Több helyen is komoly tüzek voltak

2018. február 19. 12:18

Egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült egy fegyverneki házban, ahol vasárnap este ütött ki tűz. Szintén súlyos sérültje volt egy somoskőújfalui tűznek, ott a nyári konyhában csaptak fel a lángok. Egy Lajosmizse melletti tanyán mezőgazdasági javítóműhelyben keletkezett tűz, a tűzoltók négy gázpalackot vittek ki, egy acetilén-palackot a mesterlövész lőtt ki.

Tegnap összesen 129 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 29 tűzesetet és a 75 műszaki mentést összesen 134 hivatásos, 15 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 12 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 23 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Többször megpördült a havas úton egy mikrobusz tegnap reggel a 64-es főút Fejér megyei szakaszán, Enying és Mátyásdomb között. A jármű először az árokba sodródott, majd az úton keresztbe fordulva állt meg. A mikrobuszban heten ültek. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint egy embert súlyos, hármat – köztük egy gyermeket – könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A lajoskomáromi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a sárbogárdi hivatásos tűzoltókkal egy közeli mellékútra vontatták a mikrobuszt.

Összeütközött két személygépkocsi a 83-as főút 60-as kilométerénél, Győrszemere térségében vasárnap délelőtt. A balesethez a győri hivatásos és a győrszemerei önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a kocsikat. A balesetben négy ember könnyebb sérüléseket szenvedett. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a helyszínelés és műszaki mentés idejére.
 
Két személygépkocsi karambolozott Budapest negyedik kerületében, az István út és a Tavasz utca kereszteződése közelében vasárnap délután. Az egyik autó felborult. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők ellátták.
 
Három, egymáshoz közeli helyen összesen kilenc autó csúszott egymásba az M3-as autópálya 54-es kilométerénél, Hatvan térségében. A hatvani hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak, áramtalanították a kocsikat, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállítottak.
 
Két gépkocsi ütközött össze vasárnap délután az M3-as autópálya mogyoródi lehajtójánál. Az ütközés következtében az egyik személyautó az árokba csapódott, sofőrjét a mentők kórházba szállították. A gödöllői hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.
 
Két személygépkocsi karambolozott Budapest tizenhetedik kerületében, a Pesti út és a Csabai út kereszteződésénél vasárnap délután. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Letért az úttestről és árokba hajtott egy személygépkocsi a Veszprém megyei Kup településen, a Fő utcában. A balesethez a pápai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a beavatkozás során áramtalanították, majd visszavontatták az úttestre a járművet. A gépkocsiban összesen ketten utaztak, a mentőszolgálat tájékoztatása szerint egyikük könnyű sérüléseket szenvedett.
 
Távolsági autóbusz ütközött egy személyautóval Szombathelyen, a Zanati úton hétfőn, a kora reggeli órákban. Az ütközéskor a személyautóban egy ember, míg a buszon a sofőr és két utasa tartózkodott. A balesetben senki nem sérült meg. A szombathelyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személyautót, majd megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Személygépjármű borult egy árokba Jászapáti külterületén vasárnap reggel. Az autóban ketten ültek, egyikük sem sérült meg. A műszaki mentést a jászkiséri önkormányzati és a jászapáti önkéntes tűzoltók végezték, áramtalanították a járművet, majd megállították az üzemanyagfolyást. A tűzoltók kerekeire állították és áramtalanították az autót. A sérült kocsit egy mellékútra tolták, hogy ne akadályozza a forgalmat.
 
Villanyoszlopnak rohant egy autó tegnap Nógrádmegyerben, a Petőfi úton. A kocsiban hárman utaztak, ők mindannyian segítség nélkül ki tudtak szállni a járműből. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, majd biztosították a helyszínt, míg az áramszolgáltató munkatársai meg nem érkeztek, hiszen a villanyoszlop megsérült, a kocsi tartotta azt.
 
Lehasadt egy nagy méretű fa ága és az úttestre dőlt, valamint a közvilágítás vezetékét is leszakította tegnap Szécsényben, a Sport úton. A szécsényi hivatásos és önkéntes tűzoltók egy motoros láncfűrésszel távolították el a fát, a leszakadt vezeték környezetét pedig körbekordonozták.
 
Égett egy lakóház egyik szobája Fegyverneken, a Kilián György úton vasárnap este. Törökszentmiklósi és kunhegyesi önkormányzati tűzoltók oltották el a tüzet, amely a lakóhelyiségből átterjedt a tetőre is. A tűzoltók légzőkészülékben vizsgálták át az épületet, a tetőgerendák izzottak, ezt megszüntették. A házban ketten éltek, mindketten megsérültek a tűzben, egyikük súlyosan, másikuk könnyebben. A súlyos sérültet kórházba vitték a mentők.
 
Tűz volt egy tizenhat négyzetméteres nyári konyhában tegnap kora délután Somoskőújfaluban, a Somosi úton. A Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakók megfékezték a tüzet, az egység utómunkálatokat végzett. A tűzben egy ember súlyosan megégett, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
 
Egy Amerikai úti társasház egyik lakásában jelzett a szén-monoxid-érzékelő Budapest tizennegyedik kerületében vasárnap délután. A fővárosi hivatásos tűzoltók mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben, ezért a helyszínre kérték a gázszolgáltató munkatársait. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Tegnap délután kigyulladt egy körülbelül háromszáz négyzetméteres mezőgazdasági javítóműhely Lajosmizse külterületén, az 5-ös főút mellett. A tűzesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltották el a lángokat. A rajok az épületből két oxigén-, egy széndioxid- és egy acetiléngáz-palackot vittek ki, utóbbit a rendőrség mesterlövésze kilőtte. A tűzben senki nem sérült meg, az anyagi kár azonban jelentős.
 
Kigyulladt egy hatvan négyzetméteres garázs tetőszerkezete vasárnap délután Érden, a Kossuth Lajos utcában. A tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók a garázsban álló gépkocsit az utcára kitolták, így a lángok az autóra nem terjedtek át. Az érdi hivatásos tűzoltók a tető megbontását követően négy vízsugár segítségével oltották el a lángokat és megakadályozták a tűz továbbterjedését. A tűzoltás ideje alatt az egységek a garázsból egy gázpalackot, valamint több üzemanyaggal teli kannát kihoztak, amelyeket közvetlen hőhatás nem ért.
 
Kétszintes családi ház földszinten lévő konyhájában keletkezett tűz Szombathelyen, a Nárai Külső úton vasárnap este. A lakók a szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt oltani kezdték a tüzet. Az egység átvizsgálta az ingatlant, a még izzó részeket eloltották, majd átszellőztették a füsttel telítődött házat. Az áramszolgáltató szakembere az épületet leválasztotta az elektromos hálózatról. A tűzben nem sérült meg senki. Lakosságvédelmi intézkedésre az eset kapcsán nem volt szükség.
 
A lerakódott égéstermék gyulladt meg egy családi ház kéményében vasárnap délelőtt Lónyán, a Rákóczi Ferenc utcában. A helyi önkéntes és a mátészalkai hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével távolították el az izzó, parázsló részeket. Mivel a fűtést más módon nem tudják megoldani az ott lakók, elhelyezésükről gondoskodtak. Személyi sérülés nem történt.
 
Vasárnap este Sárhidán, a Béke utcában egy családi ház cserépkályhája és a kémény közti bekötőcsőben felhalmozódott korom izzott. A zalaegerszegi hivatásos és a baki önkéntes tűzoltók az izzó részeket eltávolították a fűtőberendezésből. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Két gépkocsi is kigyulladt vasárnapra virradóra Pest megyében. Bugyi település Radnóti Miklós utcájában, egy nyitott garázsban gyulladt ki egy ott parkoló gépkocsi. A tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes egészében égett, személyi sérülés nem történt. A dabasi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták a kiégett járművet. Visegrád közelében szintén lángra kapott és teljes egészében égett egy személyautó. A gépjárműben ketten utaztak, ők időben, sérülések nélkül elhagyták az égő gépkocsit. A helyi önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket. Hasonló eset történt tegnap délután Martonvásárban, a Dreher út és a Brunszvik utca kereszteződésében is Az égő autó egy dombról legurult és egy villanyoszlopnak ütközött, személyi sérülés nem történt. A lángokat az érdi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták a kiégett járművet.
 
Egy munkagép gyulladt ki vasárnap délután Budapest nyolcadik kerületében, a Kerepesi úton. A tűzesethez a fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak, akik egy habosított vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.
 
Szelektív hulladékgyűjtő gyulladt ki tegnap délután Debrecenben, a Thomas Mann utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói rövid idő alatt eloltották a lángokat, amelyek nem terjedtek át a kuka melletti épületekre és garázsokra.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében vasárnap tizennyolc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során három szabálytalanságot találtak, a szakemberek nem alkalmaztak szankciót.
 
Vasárnap a katasztrófavédelem tegnap száznegyvennyolc vasúti járművet ellenőrzött, közülük huszonhárom tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) alá, nem derült fény szabálytalanságra. A katasztrófavédelem vasárnap tíz vízi járművet ellenőrzött, közülük öt tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) alá, az ellenőrök nem találtak szabálytalanságot.