Tegnap történt


Halálos vonatbaleset történt kedden

2019. október 22. 09:16

Életét vesztette egy ember egy vonatbalesetben tegnap reggel Baracs és Nagyvenyim között. Kerecsenynél ketten sérültek meg egy karambolban. Két személyautó karambolozott hétfőn reggel Budapest tizenegyedik kerületében. Tűz keletkezett egy tízemeletes lakóépület pincehelyiségében hétfőn kora este Budapest tizenegyedik kerületében. A mentőszolgálat két gyermeket és két felnőttet megfigyelésre kórházba szállított. Kiállított elektromos jármű gyulladt ki és okozott tüzet Békéscsabán, egy sportcsarnokban.

Tegnap összesen 193 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 70 tűzesetet és a 65 műszaki mentést összesen 227 hivatásos, 24 önkormányzati és 4 létesítményi tűzoltóság, valamint 11 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 52 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Vasúti munkagéppel ütközött egy személygépkocsi hétfőn reggel Nagyvenyim és Baracs között. A munkavonat az autót több mint százötven méteren tolta maga előtt. A személygépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette, a vonaton utazók közül senki sem sérült meg. A Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók az autót levágták a vonat ütközőjéről, majd feszítővágóval kiszabadították a holttestet az összeroncsolódott gépkocsiból. A munkavonatot és az autót egy mozdony vontatta vissza az átjáróig, ahol a tűzoltók gépjárműfecskendője az út melletti füves területre húzta az autót.
 
Tegnap reggel két személygépkocsi ütközött Kilimán és Kerecseny között, ahová a pacsai hivatásos tűzoltókat riasztották. A tűzoltók a járműveket áramtalanították, és megszüntették a közúti akadályt. A balesetben ketten sérültek meg.
 
Két személyautó ütközött össze hétfőn a 84-es főúton, Káld térségében, a kora reggeli órákban. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A sárvári hivatásos tűzoltók vonultak a baleset helyszínére, az egység megszüntette a forgalmi akadályt.
 
Csatornába hajtott egy motorkerékpáros tegnap délelőtt Gyulán, a Bajcsy-Zsilinszky utcában. A városi hivatásos tűzoltók kötél és kéziszerszámok segítségével kiemelték a vízből az elektromos kerékpárt, amelyet áramtalanítottak. A balesetet szenvedett motorost a mentősök a helyszínen ellátták.
 
Összeütközött három személyautó hétfőn délelőtt Kaposmérőn, a Rákóczi utcában. Az esethez a kaposvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket, és közreműködtek a műszaki mentésben. A helyszínen a beavatkozás ideje alatt egy sávon haladt a forgalom. A balesetben személyi sérülés nem történt.
 
Személyautó és egy helyi járatos busz ütközött össze tegnap délután Egerben, a Veres Péter utcában. Az egri hivatásos tűzoltók áramtalanították a személyautót, majd biztosították a helyszínt. A balesetben senki sem sérült meg.
 
Két személyautó karambolozott hétfő reggel Budapest tizenegyedik kerületében, a Nagyszőlős utca és a Karolina út kereszteződésében. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.
 
Két személyautó ütközött össze tegnap délután Zalaszentlászlón, a Kossuth Lajos utcában. A helyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az áramtalanították a járműveket.
 
Beszakadt az aszfalt egy kamion kereke alatt hétfőn este Budapest tizedik kerületében, a Szállás utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók egy tűzoltó autódaru segítségével kivontatták a bajba került járművet. Személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap reggel az erős szél megrongálta a ravatalozó tetőszerkezetét Keszthelyen, az Új temetőben. A keszthelyi hivatásos tűzoltók magasból mentő segítségével eltávolították a veszélyesen logó tárgyakat.
 
Kigyulladt egy mezőgazdasági munkagép hétfőn délelőtt a Tolna megyei Attala Szentiván-pusztán. A káresethez a dombóvári hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval vonultak. A munkagépet a tűzoltók kiérkezése előtt porral oltóval oltani kezdték. A tűzoltók visszahűtötték a járművet, személyi sérülés nem történt.
 
Motorvonat füstölt a zalalövői vasútállomáson hétfőn délután. A körmendi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy porral oltó készülék segítségével az állomáson tartózkodók elfojtották a lángokat. Az egység áramtalanított, majd a füstölő részeket vízzel visszahűtötte. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Mintegy tizenöt négyzetméteren tűz keletkezett egy tízemeletes lakóépület pincehelyiségében, hétfőn kora este Budapest tizenegyedik kerületében, a Verbéna utcában. A tűzhöz nagy erőkkel érkeztek ki a főváros hivatásos tűzoltói, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat. A tűz oltásával párhuzamosan az erős füstterhelés miatt, a lépcsőház lakásainak egy részét a tűzoltóknak ki kellett üríteni. Harminckét embert kísértek ki mentőálarcban a rajok az épületből, majd a lakóházat nagyteljesítményű ventilátorral átszellőzették. Az átszellőztetés és átvizsgálás után az emberek visszatérhettek otthonukba. A mentőszolgálat két gyermeket és két felnőttet megfigyelésre kórházba szállított.
 
Teljes terjedelmében égett egy negyven négyzetméteres melléképület és annak berendezése tegnap délután Törökszentmiklóson, a Földvári utcában. A lángok átterjedtek a főépület tetőszerkezetére is. A szolnoki hivatásos és a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik a közművek elzárását követően négy vízsugárral, dugólétrákkal és kéziszerszámokkal avatkoztak be. A főépület tetőszerkezete körülbelül tíz négyzetméteren károsodott. A tűzoltók kiérkezése előtt az egyik lakó két gázpalackot kivitt az épületből, amelyeket nem ért hő. Az eset során nem sérült meg senki, az ingatlan hat lakója rokonoknál helyezkedett el.
 
Tegnap késő este teljes terjedelmében lángolt egy ház Debrecenben, a Gyergyó utcában. A debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik vízzel és kéziszerszámokkal oltották a lángokat. A házban egy ember lakott, ő ideiglenesen a szomszédokhoz költözött.
 
Kiállított elektromos jármű gyulladt ki és okozott tüzet Békéscsabán, egy sportcsarnokban tegnap késő este. A helyszínre a megyeszékhelyi, gyulai és mezőberényi hivatásos tűzoltók vonultak. A beavatkozók gyorsan megfékezték a néhány négyzetméteren pusztító lángokat, továbbá három nagy teljesítményű ventilátorral átszellőztették a füsttel telített épületrészt. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Korpa izzott egy üzemben lévő silótartály tetején tegnap éjszaka Visonta külterületén. A gyöngyösi, hatvani, hevesi és az egri hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három órán át tartó megfeszített munkával oltották el a tüzet. Az egységek munkáját egy erőgép és a helyi szakemberek is segítették. A tűzben senki sem sérült meg.
 
Terményszárító füstölt hegesztési munkálatok miatt tegnap délután Szarvason. Az esethez a városi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik felügyelték a termény leengedését, miközben folyamatosan hűtötték azt. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Egy szeméttároló kapott lángra kedden hajnalban Zalaegerszegen, az Olajmunkás utcában. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a lángokat eloltották.
 
Hétfő délután a város hivatásos tűzoltóit Győrbe, a Gerle utca végébe riasztották, ahol két helyen, mintegy ötszáz méter hosszan égett az árokpart. A tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében hétfőn száznegyvenkilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, a szakemberek százhat esetben találtak szabálytalanságot, tizenkilenc intézkedést tettek.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap negyvenöt ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
Tegnap közúton egy járművet ellenőriztek, amely az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, a szakemberek nem találtak szabálytalanságot. Kétszáztíz vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, hét tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. A katasztrófavédelem vasárnap nyolc vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságra nem bukkantak.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei hétfőn kilenc üzemazonosítást végeztek, egy veszélyes ipari üzemben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, lefolytattak egy egyéb ellenőrzést, valamint két veszélyes üzemben tartottak hatósági ellenőrzést. Az ellenőrök egyik esetben sem találtak szabálytalanságot.
 
Tegnap közúton száztizenhat járművet ellenőriztek, huszonhat tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek két szabálytalanságot találtak, két helyszíni intézkedést tettek. Két ADR-telephelyi ellenőrzés is volt hétfőn, az ellenőrök egy szabálytalanságra bukkantak és egy helyszíni intézkedést hoztak. Tegnap százkilencven vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, ötvenkilenc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, mindent rendben találtak. RID-telephelyi ellenőrzést egy helyen tartottak, szabálytalanságra nem bukkantak. A katasztrófavédelem hétfőn nyolc vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap három légi járművet ellenőriztek a szakemberek, mindhárom az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.