Tegnap történt


Súlyos balesetek az utakon

2019. augusztus 16. 09:08

Két ember vesztette életét éjszaka a fővárosban, a 21-es úton egy ember meghalt, kettő életveszélyesen megsérült tegnap, miután lesodródott az úttestről és árokba rohant egy autó. Három embert vittek kórházba a 87-es útról, Gencsapáti mellől, ott két baleset is történt egyszerre. Az 52-esen két kamion karambolozott, két ember megsérült. Szintén két sérültje volt annak a balesetnek, amelyik Kecskemét határában történt az 5-ös főúton, ahol két személykocsi ütközött össze.

Tegnap összesen 199 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 46 tűzesetet és a 87 műszaki mentést összesen 234 hivatásos, 20 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 16 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 59 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Két ember meghalt abban a súlyos balesetben, amely péntek hajnalban történt Budapest negyedik kerületében, a Váci úton. Egy személykocsi villanyoszlopnak rohant, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott autóból a budapesti tűzoltók emelték ki a baleset áldozatait.
 
Lesodródott az útról és az árokba csapódott egy Salgótarjánból Bátonyterenye felé tartó autó tegnap délben a 21-es úton, Vizslás-Újlak előtt. A járműből az ütközés következtében mindhárom utas kirepült, közülük ketten életveszélyesen megsérültek, őket a mentők kórházba szállították, egy ember a helyszínen életét vesztette. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót. Az egység ezt követően a sérültek ellátásában, a forgalom irányításában, az újraélesztésben és a helyszín biztosításában segítette a mentők és a rendőrség munkáját.
 
Előbb két személykocsi, azután egy autó és egy motor ütközött össze csütörtökön délután a 87-es főúton Gencsapátinál. A baleset helyszínére a szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység átvizsgálta a balesetet szenvedett járműveket és azok környezetét. A tűzoltók felitatták az ütközés következtében az úttestre folyt olajat. A balesetben hárman megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.
 
Két kamion karambolozott tegnap délután az 52-es főút Kecskemét és Fülöpszállás közötti szakaszán. A balesetben két ember megsérült. A kerekegyházi önkormányzati és a kecskeméti hivatásos tűzoltók a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett feszítővágó segítségével szabadítottak ki egy embert az egyik összeroncsolódott kamionból, majd átadták őt a mentőknek, a helyszínt pedig a rendőrségnek.
 
Két személykocsi rohant egymásba csütörtök délután az 5-ös főúton, Kecskemét határában. Az ütközés következtében az egyik gépkocsi az árokba csapódott és az oldalára borult. A balesetben ketten megsérültek. A kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók stabilizálták a felborult autót, és egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki az összeroncsolódott járműből, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Összeütközött két autó tegnap délután a 34-es főúton, Kunmadaras térségében. Az egyik járműbe egy ember beszorult, őt a karcagi hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki. A két járműben összesen négyen utaztak, közülük ketten szenvedtek könnyű sérüléseket, őket a mentők a karcagi kórházba szállították. A mentés idejére az út érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.
 
Három autó karambolozott tegnap este Szigetszentmiklóson, az Árpád utcában. A balesetben két ember könnyebb sérüléseket szenvedett, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Összeütközött egy kisbusz és egy autó péntek reggel az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 128-as kilométernél, Abda közelében. Az ütközés következtében mindkét jármű az árokba került, a kisbusz felborult. A balesethez a győri és lébényi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket és visszaállították kerekeire a kisbuszt. Mindkét járműben csak a sofőr ült, a mentők mindkettőjüket kórházba szállították könnyebb sérülésekkel.
 
Két balesetnél is be kellett avatkozni a heves megyei hivatásos tűzoltóknak csütörtökön az M3 autópályán. Kisteherautónak ütközött egy kisbusz késő délelőtt a pálya Budapest felé vezető oldalán, a 44-es kilométernél. A balesetet szenvedett járművek műszaki mentéséhez Hatvanból vonultak a hivatásos tűzoltók. A munkálatok idejére a sztráda érintett szakaszát mindkét irányban félpályán lezárták. A balesetben nem sérült meg senki. Autómentőbe csapódott egy kamion kora este az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, a 103-as kilométernél. A balesethez a gyöngyösi hivatásos tűzoltók és a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói vonultak. A műszaki mentés idejére a sztráda Vásárosnamény felé vezető oldalának érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Az ebben a balesetben megsérült emberhez mentőhelikopter érkezett.
 
Felborult egy szemetet szállító teherautó tegnap délelőtt Miskolcon, a Reptéri út és a Várközi Lajos utca kereszteződésénél. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították, majd csörlő segítségével kerekeire állították a járművet. A sofőrt a mentők kórházba szállították.
 
Árokba hajtott és felborult egy személykocsi csütörtökön délelőtt Kocsér külterületén. A nagykőrösi önkormányzati tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták, majd a kerekeire állították és az úttestre vontatták a bajba jutott járművet.
 
Személyautónak ütközött egy lakókocsit vontató jármű csütörtök kora délután, a 4-es főút Kisújszállást elkerülő szakaszán. A kisújszállási önkormányzati tűzoltók levontatták a forgalmi akadály képző járművet az úttestről.  A munkálatok ideje alatt félpályán haladt a forgalom. Személyi sérülés nem történt.
 
Két autó karambolozott tegnap délben Újpalotán, a Szerencs és az Eötvös utca kereszteződésében. A balesethez a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a járműveket, majd felitatták a kifolyt üzemanyagot. Személyi sérülés nem történt.
 
Egymásnak hajtott egy kisteherautó és egy személykocsi csütörtök délután Soroksáron, az Alsóhatár út és a Vörösmarty utca kereszteződésében. A főváros hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd segítettek megszüntetni a forgalmi akadályt.
 
Összeütközött két autó tegnap délelőtt Badacsonytomaj és Nemesgulács között. A balesethez a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók vonultak, áramtalanították a járműveket.
 
Összeütközött két gépkocsi csütörtök délelőtt Budapest tizenhatodik kerületében, a Baross és a József utca kereszteződésében. A főváros hivatásos tűzoltói áramtalanították az autókat.
 
Gáz áramlott a szabadba a hajdúszoboszlói vasútállomáson tegnap délelőtt. A felújítás során egy gázvezeték sérült meg. A debreceni hivatásos tűzoltók biztosították a területet, míg a gázszolgáltató szakemberei a helyszínre nem értek.
 
Sziklaszirten fennakadt juh mentéséhez kértek segítséget a katasztrófavédelemtől csütörtökön délelőtt Dunabogdányban, a Kőbánya utcában, egy működő kőbánya területén. Az állat már több napja ott vesztegelt, és segítség nélkül nem tudott kimenekülni a szakadékból. A szentendrei hivatásos és a leányfalui önkéntes tűzoltók, valamint a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat szakemberei kötelek segítségével leereszkedtek a megriadt juh mellé, majd szintén kötelek segítségével kiemelték a már teljesen kimerült állatot. A mentést a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat segítette.
 
Tűz keletkezett egy ötemeletes lakóház alagsorában csütörtökön délelőtt Szigetszentmiklóson, a Szent Miklós utcában. Az alagsorban egy kapcsolószekrény gyulladt ki, emiatt a lépcsőház füsttel telítődött. A tűz keletkezésekor tizenhárman tartózkodtak a házban, közülük négyen el tudták hagyni a házat, a többieket a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók kísérték biztonságos helyre. A tűzoltók porral oltókkal megfékezték a lángokat, majd átszellőztették a füsttel telítődött lépcsőházat. A szellőztetést követően a lakók visszatérhettek otthonukba. A mentők kilenc felnőttet és négy gyermeket megfigyelésre szállítottak kórházba.
 
Csütörtök délután egy garázs tetőszerkezete égett teljes terjedelmében a Zala megyei Kerecsenyen, a Deák utcában. A lángok átterjedtek a családi ház tetőszerkezetére is. A tűzesethez a nagykanizsai, a keszthelyi, a pacsai és a zalakarosi hivatásos tűzoltók, és a gelsei önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltókat riasztották. A lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral tudták eloltani. Az oltás során a beavatkozó egységek egy gázpalackot kivittek az épületből. A tűz keletkezésének körülményeit tűzvizsgálati eljárás során vizsgálja a megyei igazgatóság. Az eset során egy ember súlyos sérülést szenvedett.
 
Garázssoron keletkezett tűz tegnap délelőtt Dunaújvárosban. A Budai Nagy Antal úton az egyik garázsban egy hosszabbító és mellette egy kompresszor gyulladt ki. A helyiség zárt ajtaja mögül füst szivárgott a szabadba. A városi hivatásos tűzoltók roncsvágóval leszedték a lakatot, majd hidraulikus feszítővágóval kinyitották a kétszárnyú ajtót. A garázs áramtalanítása után megszüntették az izzást. Személyi sérülés nem történt.
 
Vészvilágítás akkumulátora robbant fel egy kőszegi kulturális létesítményben, a Rajnis utcában csütörtökön délután. A robbanást követően szúrós szagú gáz terjedt a levegőben. A kőszegi önkormányzati tűzoltók eltávolították a sérült elemet, áramtalanították a rendszert, majd átszellőztették a helyiséget. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Délután a debreceni Erzsébet utcában egy négyemeletes társasház első emeletén az egyik lakásból füst szivárgott, ezért riasztották a városi hivatásos tűzoltókat. A tűzoltók bejutottak a lakásba, amely üres volt, viszont a konyhájában leégett az étel. Az egység a lépcsőházat nagy teljesítményű ventilátor segítségével átszellőztette.
 
Kigyulladt egy autó csütörtök kora este Zuglóban, a Kós Károly sétányon. A tüzet a főváros hivatásos tűzoltói oltották el. Személyi sérülés nem történt.
 
Csütörtök este egy kisteherautó kapott lángra Böde közelében. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották a lángokat.
 
Igal külterületén, a Szent István utca végén, egy lezárt útszakasz mellett egy körülbelül nyolcvan négyzetméteres területen égett a két méter magasan felhalmozott kommunális szemét és növényi hulladék. A tűz szántófölddel körülhatárolt területen égett, így nem fenyegetett a továbbterjedés veszélye, de a felszálló sűrű füst érintette a környezetet. A kaposvári hivatásos és az igali önkéntes tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal, nagyjából három óra alatt eloltották a lángokat. A munkát egy erőgép is segítette.
 
Százötven bála égett teljes terjedelmében tegnap este a Nógrád megyei Piliny közelében, a 22-es út 50-es kilométerénél. A szécsényi és salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint a szécsényfelfalui és az endrefalvai önkéntesek vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, munkájukat három munkagép is segítette, azokkal húzták szét a bálákat.
 
Feltárcsázott földterületen égett két hengerbála tegnap délután Jánosházán, a Széchenyi utcában csütörtökön. A sárvári hivatásos, jánosházi és kamondi önkéntes tűzoltókat riasztották, az egységek vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön száznegyvennégy felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során a szakemberek kilencvenhét szabálytalanságot találtak. Az ellenőrök két hatósági felhívást és négy kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak három bírságot.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap ötvenhét ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön három üzemazonosítást végeztek, egy veszélyes ipari üzemben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, két helyszínen tartottak hatósági ellenőrzést, egy üzemben pedig egyéb típusú ellenőrzésre, illetve szemlére került sor. A szakemberek egyik esetben sem találtak szabálytalanságot.
 
Tegnap közúton százharmincegy járművet ellenőriztek, negyvennyolc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá. A szakemberek öt szabálytalanságot találtak és három helyszíni intézkedést tettek. Csütörtökön négy ADR-telephelyi ellenőrzést is tartottak, egy szabálytalanságra bukkantak, itt helyszíni intézkedés is történt. Tegnap kétszáztíz vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, hatvannégy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok öt problémát tártak fel és egy esetben volt szükség helyszíni intézkedésre. A katasztrófavédelem csütörtökön négy vízi járművet ellenőrzött, egy tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt.